Casa tradițională
Valorile și tradițiile românești

Descriere generală

Implicarea în comunitate este una dintre prioritățile Asociației Pușcatii. Proiectul Casa Tradițională s-a născut din dorința de a aduce tinerii mai aproape de natură și de tradiție și de a promova valori locale.
Tinerii cu care lucram provin din medii diverse: adolescenți din familii monoparentale sau din centre de plasament sau îngrijire, tineri din mediul rural, dar si elevi cu merite deosebite sau performanțe școlare la diferite discipline.
Abordăm fiecare ediție printr-o perspectivă neconvențională, diferită de programele școlare cu care copiii sunt obișnuiți, urmărind să încurajăm tinerii la interacțiune și la exprimare. Ne asigurăm de fiecare data ca din echipa de proiect fac parte persoane cu experiență pe temele abordate.

Obiectivul principal

Obiectivul nostru principal este de a îndruma adolescenţii şi tinerii din centre de plasament către activităţi sanogene în vederea dezvoltării unor comportamente sănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere emoţional şi congnitiv.
Prin proiectul Casa Tradiţională încercăm să le atragem atenţia asupra frumuseţilor naturii cât şi asupra activităţilor tradiţionale, care tind să fie uitate. Dorinţa noastră este de a îi directiona spre activități sănătoase atât pentru fizic, cât
şi pentru psihic. În concret, aducem ca şi exemplu pozitiv drumeţia pe munte, o activitate care reuşeşte să trezească în sufletul oricui admiraţia şi iubirea faţă de natură.
De asemenea, încercăm să facem un apel la adresa adolescenţilor care sunt prinşi în capcana tehnologiei erei digitale cât şi a distracţiilor de cele mai multe ori vicioase.

Ediții

Editia I (2019)

Obiectivul nostru a fost creșterea gradului de interes al tinerilor pentru activități în natură cu scopul dezvoltării unor comportamente sănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât și pe plan emoțional și cognitiv. Cincisprezece tineri de diferite vârste din centre de plasament au avut șansa să întâlnească locuri inedite și să descopere valori locale.

Editia a II-a (2021)

După un an de pandemie, ne-am asumat obiectivul de a încuraja tinerii să redescopere frumusețea naturii și să discute despre provocările vârstei lor într-un cadru autentic, unde tradițiile și îndeletnicirile locale au avut un loc aparte. Participanții au fost adolescenți cu merite deosebite la învățătură și tineri din centre de plasament care părăsesc sistemul de protecție specială a copilului.

Editia a III-a (2022)

În anul cu cele mai mari rezultate sportive la nivel national, ne-am propus recompensarea performanțelor sportive în rândul adolescenților prin organizarea activităților în natură, dar și prin crearea unui context în care ei sa poata dobândi noțiuni despre responsabilitatea civică și asumarea rolului în societate.

Editia a IV-a (2023)

“Implicarea Adolescentului în Comunitate”. În era digitală, tinerii sunt tot mai absenți din viața colectivității, iar valorile comunității tradiționale sunt considerate “old fashion”. Ne-am luat provocarea de a ajuta tinerii să redescopere comunitatea și valorile ei și să își dezvolte sentimente de apartenență și identitate. Nu au lipsit drumețiile în natură, descoperirea tradițiilor locale și focul de tabără. Participantii au fost tineri din medii defavorizate.

Editia a V-a (2024)

Egalitate de șanse și curajul de a fi diferit” este tema pe care ne-am propus-o in acest an, avand obiectivul de a stimula increderea in sine, in randul adolescentilor din medii rurale, defavorizate. In perioada adolescentei, la nivel emotional, copiii sunt anxiosi, au o valoare de sine scazută și se izolează social, de multe ori având teama de a fi judecați. Apare riscul de a se asocia cu medii periculoase, cu consecințe grave pe termen lung. Prin activități creative și interactive, ne propunem să cultivăm sentimentul de apartenență și identitate în rândul adolescenților, încurajându-i să-și exprime individualitatea, să fie curajosi și să se implice în activități constructive din viața comunității lor.